Vliv stravy na atopický ekzém

Stravu u ekzematiků bychom měli hlídat především kvůli dráždivým alergenům, kterými jsou například kravské mléko, ořechy, soja, vaječný bílek nebo ryby. Zároveň existují potraviny, které mohou atopický ekzém aktivovat. Buď jsou kyselé, takže zvyšují pH, nebo mohou spustit alergii, nebo obsahují látky, které dokáží ekzém aktivovat nealergickým způsobem (kyselé a ostré věci, citrusové plody, káva, konzervované potraviny, nakládaná zelenina, kakao, apod.). Tyto potraviny je tedy vhodné co nejvíce omezit, ideálně zcela vyloučit.

Strava a atopický ekzém

Pokud je na nějakou potravinu prokázána alergie jak klinicky, tak průběhem ekzému, je třeba se této potravině zcela vyhnout. U dětí pak hraje strava větší roli, než u dospělých. Jedním z nejčastějších potravinových alergenů jsou bílkoviny v kravském mléce. Ne všechny děti, které mají zjištěnou pozitivitu na kravské mléko nebo jinou potravinu, s ní ale musejí mít potíže.


Ke spolupráci při vyšetření mezi dermatologem a alergologem dochází tehdy, když dítě, které má správnou péči a režim, se nelepší. Vyšetření nikdy nejsou stoprocentní, vždy je důležité vzít v potaz i to, co rodič vysleduje. Neznamená to, že by rodiče měli děti nějak výrazně omezovat, protože je důležité, aby jejich strava byla nutričně vyvážená. Je ale potřeba pozorovat, které potraviny dítěti nevyhovují a tyto pak nedávat tak často nebo je zcela vyloučit a nahradit jinými.


Bohužel, u živočišných bílkovin nelze ani varem, ani jiným mechanismem změnit jejich potenciál vyvolávat alergie, zatímco u bílkovin rostlinných ano. Například alergie na mrkev, se velmi často dá jejím varem zlikvidovat a postižený pak může mrkev, třeba v polévce, konzumovat. U živočišných bílkovin toto neplatí a je třeba dávat pozor zejména při kojení, protože přecházejí do mateřského mléka.


Pokud jsou rodiče alergici a u dítěte je podezření, že by mohlo mít sklon k atopii, pak by kojící matka v žádném případě neměla kravské mléko požívat, protože i dítě ho dostane ve skoro nezměněné podobě. To stejné se týká i vaječného bílku. V takových případech je třeba obrátit se na alergologa, zabývajícího se potravinovou alergií. Ten, případně ve spolupráci s nutričním specialistou, doporučí takovou dietu, aby dítě mělo ve stravě vše potřebné a zároveň se vyloučily všechny potenciálně nebezpečné látky. V souhrnu lze tedy říci, že u dospělého je málo kdy na vině zhoršování ekzému alergie na potraviny, protože potravinová alergie většinou do třetího roku věku vyhasíná a jen u malého procenta lidí přetrvává do dospělosti.


Vhodné je tedy vyhýbání se výše zmíněným dráždivým potravinám, ale jiné ekzematické diety u dospělých nemají většinou smysl.

Potravinové alergie a jejich vliv na atopický ekzém

Potravinové alergie a jejich vliv na atopický ekzém

Pokud se ptáte, zda lze nahradit rizikové kravské mléko mlékem sojovým, pak odpovědí je, že sojové nebo i kozí mléko mají zcela stejný alergenní...

Nejoblíbenější produkty

Skladem

Promašťovací krém vhodný na ložiska atopického ekzému, suchou, psoriatickou i jinak problematickou pokožku.

298 Kč
Skladem

Tělové mléko vhodné k péči o atopickou pokožku celého těla. Napomáhá promastit, zklidnit a regenerovat.

368 Kč
Skladem Akce Doprava zdarma

Měsíční kůra pro celkovou péči o atopickou pokožku s obsahem cílené kosmetiky a doplňků stravy.

1 640 Kč 1 770 Kč běžná cena